Enovate internetmarketing
Image default
Computers / Software / Globalization

Kinderslot op de pc? Hoe laat je kinderen veilig online gaan?

Kinderen leren razendsnel op de computer. Soms weten ze nog meer dan hun ouders. In dat geval is het handig om te weten hoe je ze verantwoord online gebruik kunt laten maken van de pc. Als ouder kun je ze, mede dankzij verschillende Microsoft accounts, de begeleiding bieden die ze nodig hebben. Daarnaast is het samen gebruikmaken van het internet altijd een goede oplossing. Soms kan dit helaas even niet en soms wil je kind dat ook niet. In dat geval is het zaak de pc goed te beveiligen.

Kinderaccounts

Bij Windows 10 is het mogelijk speciale kinderaccounts aan te maken. Aan deze accounts kunnen bepaalde beperkingen worden opgelegd en tevens is er de mogelijkheid recente activiteiten en aankopen te controleren of de schermtijd aan te passen. Overzichten over pc gebruik kunnen niet alleen online bekeken worden, maar ook naar een van de ouders gemaild worden.

Om een kinderaccount aan te maken ga je naar Instellingen > Accounts > Familie en andere Gebruikers (Gezin en andere personen). Klik vervolgens op Een familielid toevoegen en maak een keuze tussen Een kind toevoegen of Een volwassene toevoegen.

 

Er wordt verwacht dat je het e-mailadres van de persoon die je wilt toevoegen invult. Deze persoon zal na enkele seconden een uitnodiging ontvangen om deel uit te maken van het gezin. Voor jonge kinderen kies je De persoon die ik wil uitnodigen heeft geen e-mailadres. Vervolgens kun je een Outlook.com-adres aanmaken. Herhaal deze stappen voor alle kinderen.

Bij het opstarten van de pc zal voortaan een overzicht getoond worden met de verschillende accounts. Inloggen kan door op het juiste account te klikken.

Kinderaccounts beheren

Om instellingen in- of uit te schakelen ga je naar Instellingen > Accounts > Familie en andere Gebruikers (Gezin en andere personen)> Familie-instellingen online beheren. Selecteer vervolgens het kind waarvoor je iets wilt in- of uitschakelen.

Onder Recente activiteit kun je aangeven of en hoe je een activiteitenrapport wilt ontvangen. Je kunt onder andere zien welke sites je kind heeft bezocht, hoeveel tijd het kind op de computer heeft doorgebracht en welke apps zijn gebruikt. Om naar andere categorieën te gaan, klik je op het driehoekje dat zich naast Recente activiteit bevindt. Bij Browsen op het web kun je ‘Ongewenste websites blokkeren’ inschakelen. Let wel op, deze worden ook voor volwassenen geblokkeerd. Om specifieke websites te blokkeren kun je onderaan in het scherm een url invoeren.

Met het invoeren van een speciaal kinderaccount en de juiste instellingen zijn apps, films en games enkel te openen wanneer ze in de juiste leeftijdscategorie vallen.

Veilig online

Met een correct ingesteld kinderaccount kan je kind in principe veilig online. Zoals gezegd is het samen gebruikmaken van een pc of laptop met internet misschien wel de beste manier, maar daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken waar je op kunt letten bij veelgebruikte programma’s.

YouTube bijvoorbeeld kan ingeschakeld worden met een Beperkte Modus. In de Beperkte Modus worden videofragmenten met ongepaste inhoud verborgen. Ben je ingelogd op YouTube, dan kun je deze modus ook vergrendelen.

Netflix kent speciale kinderaccounts, maar deze kennen geen beperkingen. Beter is het om een pincode in te stellen voor kinderen en een leeftijdsgrens aan te geven. Op de site van Netflix vind je hier meer informatie over.

Daarnaast bieden verschillende browsers de mogelijkheid bepaalde zoektermen te blokkeren en zijn er speciale kinderbrowsers die bijvoorbeeld alleen leerzame sites toelaat.

Mocht je kind onverhoopt toch op een site komen waar hij of zij niet op mag en bestanden binnenhalen die bijvoorbeeld een virus bevatten? Schakel dan een specialist in. Hij of zij kan het virus verwijderen en eventuele nieuwe instellingen voor je inschakelen.


Hulp nodig van een expert? Vraag dan eens imac reparatie amsterdam.

 

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/imac-reparatie-amsterdam/