Enovate internetmarketing
Image default
Energie

Hoe gaan gemeenteraadsverkiezingen?

De gemeenteraadsverkiezing is een verkiezing waar de gemeenteraad van een gemeente worde gekozen. Omdat alle gemeenten in Nederland tegelijkertijd stemmen voor een gemeenteraad noemt men het ook wel gemeenteraadsverkiezingen in het meervoud.        een gemeente is groep van dorpen of steden die samen bestuurd worden door een gemeenteraad. In een gemeente kunnen dus meerdere dorpen of steden zijn. Hier zijn mensen inwonend die gebruik maken van de faciliteiten binnen zo’n gemeente. Zo is het bijvoorbeeld zo dat wanneer u in de gemeente Alphen aan den Rijn inwonend bent en op zoek bent naar een elektricien of andere klusjesman. U bijvoorbeeld op de zoekterm “elektricien Alphen aan den Rijn” zoekt om vervolgens van diensten binnen de juiste gemeente voorzien te worden.

Hoe werkt het

Op een dag in de 4 jaar kunnen alle mensen boven de 18 naar een stemlokaal om hun stem uit te brengen op de partij en persoon in wie zij het meest vertrouwen hebben. Vervolgens worden op basis van die stemmen in alle gemeenten de gemeenteraden gevuld met zetels. De partij met de meeste stemmen krijgt de meeste stemmen en hoe minder stemmen hoe minder zetels uiteraard. Iedere vier jaar worden dus deze verkiezingen gehouden en hier wordt dus gestemd om te kijken welke partijen hoeveel zetels in de gemeenteraad gaan bezitten die opvolgende 4 jaar van de gemeente. In de gemeenteraad worden dingen besloten die van toepassing zijn tot die gemeente. 

België

In belgië vinden deze verkiezingen eens in de zes jaar plaats. In oktober. Deze vallen dan ook samen met de provincieraadsverkiezingen. en in Antwerpen worden dan ook nog de districtsraadsverkiezingen gehouden Vervolgens worden deze volgens het zetelverdeling systeem imperiali verkozen. Na de uitslag worden dus beslissingen genomen die van invloed kunnen zijn op de toekomst en het heden van de gemeente door de huidig ingestelde gemeenteraad.