Enovate internetmarketing
Image default
Zakelijke dienstverlening

Een goede sales presentatie geven

Werk jij in de B2B? Dan is de kans groot dat je eens in de zoveel tijd een bedrijfspresentatie of sales presentatie moet geven. Dit kan zijn voor een nieuwe klant of een interne sales presentatie waarbij je een nieuw project moet verkopen aan je CEO.

Een goede salespresentatie geven is niet vanzelfsprekend. Bij een presentatie komt veel kijken. Een duidelijke PowerPoint presentatie, een goede houding, een goede informatieoverdracht etc. Hierdoor raken veel mensen gespannen bij het idee dat ze moeten presenteren, er kan namelijk veel fout gaan. Hoe zorg je ervoor dat je jouw boodschap goed overbrengt?

Allereerst is het heel belangrijk om te bepalen wat voor presentatie je gaat geven. Wil je een uitgebreide presentatie geven of wil je een korte krachtige presentatie geven? Wist je dat ze in Japan voornamelijk presentaties geven in de Pechakucha stijl? Hierbij krijg je 400 seconden de tijd om je presentatie te geven en tot de essentie van het onderwerp te komen. In Nederland zijn we heel erg goed in langdradige presentaties geven waarbij de luisteraar al snel de aandacht kwijt is. Wij adviseren dus om enkel het noodzakelijke te presenteren en zo min mogelijk slides te hebben. Als de luisteraar namelijk ziet dat er 40 slides zijn, dan kan het zijn dat hij/zij denkt ‘dit wordt een lange zit’.

Als je bepaald hebt wat de basis wordt van je presentatie dan komt de volgende fase. De sales presentatie maken. Wat voor presentatie kies je? Ga je voor een standaard ontwerp met wat afbeeldingen en wat tekst? Hierin adviseren we om weinig tekst te gebruiken omdat de lezer anders meer gefocust is op de presentatie in plaats van op jou, de presentator.

De volgende vraag die je jezelf kan stellen is hoe professioneel je de presentatie wilt hebben. Je kan zelf waarschijnlijk een leuke presentatie maken, maar wist je dat er ook bedrijven zijn die complete op maat gemaakte PowerPoint presentaties maken? Dit doen ze volledig in de stijl van jouw product of bedrijf. Dit zijn dynamische PowerPoints zoals je ze nog nooit gezien hebt. Wil je indruk maken op je klant of investeerder? Denk dan zeker goed na over deze optie.